6:56 AM

wow, LOGO cam baru je..


hehehe.. orang kate, skali-skala kalu dah name makhluk yang hidup kena la "EVOLVE" kalau nk survive. haha.
jadi, stelah dua tige ari aku blajar pasal "Adobe illustrator" jadik aku dah create satu agi logo baru untuk "trademark" la kot, untuk blog ni.

ape yang best ngan illustrator, kalau di compare ngan photoshop?
aku pun xtau camne nk cakap sebab mmg bnyak pun feature yang baru. tapi, semestinye, yang paling aku suke skali.
3D effect nye la. Mmg betul2 best.



ade tige jenis 3D effect, tngok kat sbelah ni. semua pun best2 je.






so, aku guna untuk buat logo aku tu cam 3D dan cam rotate skit aku guna 3D extrude and bevel, yang aku pun xtau ape maksud nye.

yang aku tau effect ye best. tu je la kot! haha..

tapi, sperti yang korang le nengok kt atas tu, aku still guna logo yang lame agi, sebabnye aku xpuas ati agi ngan hasil yang aku buat ni. kena bace ngan nengok bnyak agi tutorial, bile aku da puas ati, aku tukar logo kt atas tu.. uhuhu. yey~!



10:24 PM

Adobe Flash CS4! Check it out!


aku baru je install "adobe CS4 professional"(walaupun aku xtau pun nk guna actionscript 3.0 tu haha).
<<<- bes2! hehe.










dulu2, pernah la satu mase dulu, aku cam "fanatic" gk la ngan flash ni.
mase 'Macromedia' agi pegang flash ngan product2 lelain la.
jadi, lepas adobe dah amik alih aku cam xpuas ati la.
jadi aku pun stop la. hahaha, konon je.

orang kate(orang kate la), kalau dah alang2 nk install tu install je yang latest terus.
jadi, aku terus download je(syhh! xoriginal la ni) dan install. besar la jugak saiz nye,
>1GB tekejut jugak. tu la bagi ngat adobe kan dah naik saiz nye.
tapi mmg bnyak la feature tambah dlam ni.

antara feature yang aku nampak la:


(ni whole screen punye preview.)









feature yang nampak cam best la jugak.
dan yang aku nk sangat ade dlam flash ni.
name ye : "3D Rotation Tool(W)".
alah, 3D la xkan xtau kot.
maknenye, ade X,Y,Z. hahaha.
xpaham xpe.











pastu, ko leh set Workspace ko sendri.
cam best la juga. cam user-friendly la feature ni.
bagus gk feature ni, sbb ko le sesuaikan keselesaan ko mase ko nk buat keje.
time ko nk design, ko amik Designer, time nk animate, amik la Animator etc.


ape korang tau ngan FLV?
FLV tu extension or format untuk
Flash Video. alah, sape la x pernah dengar kan.
kalau korang tau Youtube korang sure tau ape tu FLV.

jadi, feature kali ni xle miss FLV punye feature.
dulu2, mase flash2 yang version lame xde agi.
kalau xsilap time Flash 8 baru ade.
mybe la. huhuhu.




Sbenarnye, aku install flash ni bukan untuk suke2 je.
6t aku nk desgin cam, "VIDEO INTRO" untuk KKF.
KKF? ape lak ni? Kelab Kung Fu la. kt USM la. hihihi.


11:05 AM

wow, got SNOW la..

orang kate (orang kate lagi ke?), bile nk bukak blog yang paling penting
misti la SHARE2 somting, kan3? kan? btul3!

jadi, hari ni aku nk share ngan korang, cam ne nk buat
SNOW EFFECT lam korang nye BLOG.
first thing first, korang kena tau bahawasanye, effect ni
kena guna dua item.. first, Flash and HTML 'je'.
jadi xle susah sangat.

tapi, aku xnak la sampai ajar camne nk buat SNOW tu gerak2
pastu brape bnyak snow bleh kuar dlam mase sesaat.
tapi aku juz ajar, camne nk coding untuk EMBED
flash lam HTML.

sbenarnye, korang le je pegi kat VIEW PAGE SOURCE
taip 'snow' p2 nmpak code tu copy je. tapi.. sedey la aku
aku nk share ape camni. So, aku juz ajar je nde ni.

jadi, first download ni.snow.rar(641 kb)
pastu, korang extract snow tu dapatkan file "snow.swf" lam tu..

alamak bnyak jugak rupenye aku nk taip.
ntah2 korang bace ke tak ni. :D
rehat jap. "Thread.Sleep(20000);"
ok dah..

jadi next step, korang upload la file "snow.swf",
persoalannye skang.
kat mane nk upload?

aku syorkan kat:
Fileden.com
geocities.com
bnyak agi kt lain tapi korang cari sendri la.

p2, untuk next step.
dlam "snow.rar" tadi ade satu agi file,
"snow.txt", ubah ade satu part yang aku highlight lam tu.
then juz paste dlam HTML "BODY" part.

dan dah siap, nk tngok effect nye.
tu. tu. kat atas tu.
best x? best x?
misti la best...

panjang la jugak aku buat ni.
susah2 je kan.
bukan ade orang nk bace sampai abis pun.
LOL. T.T

10:58 AM

Bile semuanye pun nk #fff ngan #00

orang kate, awal2 posting misti la xde idea.
jadi.. ntuk 'post' gk aku wt la pasal
dua color code dlm css yang or html yang snang nk ingat.

ngh2 aku nk cari kt mane nk cari adjust color tadi,
aku pelik apasal ade tige jerk. maksuk aku #fff ade tiga 'f' je.
kalau dlam HTML ade 6.

jadi aku pun buat assumption la untuk post kali ni
bahawa css.color.total < html.color.total ..

zzZz.

3:15 AM

BUS and BORING!

When title describe everything~ LOL!