11:05 AM

wow, got SNOW la..

orang kate (orang kate lagi ke?), bile nk bukak blog yang paling penting
misti la SHARE2 somting, kan3? kan? btul3!

jadi, hari ni aku nk share ngan korang, cam ne nk buat
SNOW EFFECT lam korang nye BLOG.
first thing first, korang kena tau bahawasanye, effect ni
kena guna dua item.. first, Flash and HTML 'je'.
jadi xle susah sangat.

tapi, aku xnak la sampai ajar camne nk buat SNOW tu gerak2
pastu brape bnyak snow bleh kuar dlam mase sesaat.
tapi aku juz ajar, camne nk coding untuk EMBED
flash lam HTML.

sbenarnye, korang le je pegi kat VIEW PAGE SOURCE
taip 'snow' p2 nmpak code tu copy je. tapi.. sedey la aku
aku nk share ape camni. So, aku juz ajar je nde ni.

jadi, first download ni.snow.rar(641 kb)
pastu, korang extract snow tu dapatkan file "snow.swf" lam tu..

alamak bnyak jugak rupenye aku nk taip.
ntah2 korang bace ke tak ni. :D
rehat jap. "Thread.Sleep(20000);"
ok dah..

jadi next step, korang upload la file "snow.swf",
persoalannye skang.
kat mane nk upload?

aku syorkan kat:
Fileden.com
geocities.com
bnyak agi kt lain tapi korang cari sendri la.

p2, untuk next step.
dlam "snow.rar" tadi ade satu agi file,
"snow.txt", ubah ade satu part yang aku highlight lam tu.
then juz paste dlam HTML "BODY" part.

dan dah siap, nk tngok effect nye.
tu. tu. kat atas tu.
best x? best x?
misti la best...

panjang la jugak aku buat ni.
susah2 je kan.
bukan ade orang nk bace sampai abis pun.
LOL. T.T

8 comments:

Neurotransmitter said...

salam..

aku bc aku bc..haha...leh thn la best effect nye..tp, cmne nk download??

harushard said...

oo, aku da bagi link la kat c2.
nah tekan kt cni.

DOWNLOAD SNOW.rar

purplez said...

syabas harushard,enggak tw lak harushard ad wat blog(terjumpe komen harushard kat blog nnb).very nice + creative blog.

harushard said...

hihi, baru je start sbenarnye.
tngok cam best je korang wt
nde2 ni.

nnb said...

agaagagaga. ak dh try effect snow tapi x nmpak la sbb template ak color putih tepi2. nnt thun bru upgrade template. lps ni ble buat fire effect la kot. akeekek

harushard said...

ngeh2, 2 alternative.
first, ko tukar background darker.
second, ko kena cari snow color lain.
kalau ade la.

givethxto4wl said...

aku pun ade turun snow la...
but only until 4th january,

sebab mase ni musim Winter kot

harushard said...

yang tu xbes,sbb tekan satu button je.

tak challange r..
cuba yang flash ni.
lagi best! huhu

Post a Comment