1:41 PM

Kanak2 Riang Malaysia!


JOM LUKIS BENDERA MALAYSIA
(guna illustartor)


FINAL RESULT:


STEP 1 :
Bintang brape bucu?
First, sbagai rakyat malaysia korang kena la tau bintang kt bendera kita ade brape bucu.
jawapan ye 14.. (walaupun aku xtau gk at first.. google je).

So, camne nk lukis bintang 14 bucu ni?
bintang tu bulat.. iaitu 360 deg..
so, untuk 14 bucu.. korang just bahagi 360 ngan 14.
Graphical explaination, kt bawah..


STEP 2:
amik rectangle tool.. (M)



STEP 3:
lukis je petak korang kt memane..
size dan property lain xkisah, korang nye suker..

yang penting, lepas korang lukis tu..
select dan klik kanan kt petak tu dan pilih rotate..
so, rotatekan sbnyak 90 degree.


STEP 3: after rotate
lepas rotate, korang nye kotak spatutnye jadik camni..
Next, amik 'Direct Selection Tool'..


STEP 4 : Direct Selection
pastu, dengan guna direct selection tool, korang select bucu kanan/kiri..
then, guna arrow key kt keyboard korang untuk gerakkan ke dalam..

STEP 5 : After that..
Pastu, ni result lepas korang apply step 4 kt dua2 bucu tu..
STEP 6 : Rotating
Skang masa untuk apply calculation kt atas skali tadi..
select korang nye modified petak tu klik kanan,
dan pilih rotate..

beza kali ni..
korang letak angle tu 360/14
dan tekan copy bukan OK.

STEP 7: After rotate..
ni result, lepas applay step 6..

Ctrl+D EXPLAINATION:
-Transform Again
-Maksudnye, previous transformation akan diulang lagi
-previous transformation, akan diapply pada object/shape yang korang pilih
-previous transformation means, last transformation happen..
-ex: sbelum ni, korang rotate(360/14) + copy then lepas tu mende same akan diapply untuk selected object

Senang citer.. lepas Step 6..
terus je tekan Ctrl+D 5 kali..


STEP 8 : After 5 times Ctrl+D 'ed
see~ camni lah result nye.. kalau korang kira bucu tu..
cukup lah 14 kot..

STEP 9: Bulan

Skang masa untuk lukis bulan sbelah bintang 14 tu..
amik ellipse tool, lukis je..


STEP 10 : lukis satu agi (or just copy)..
tapi make sure.. size 2nd bulat ni lebih kecil.. dan ke kanan skit dari bulat 1st..

lepas tu.. select dua2 bulat tadi..
amik pathfinder tool, select Minus Front
FINAL:
last skali pandai2 lah korang kalering, gradienting, alignmenting,
add-on more things..


BINTANG:
part yang paling best lam ni..
camne nk lukis bintang-14..
lepas da abis buat, aku try lagi teknik2 lain untuk lukis bintang-14.
dan aku da jumpe lagi 2-3 cara berbeze untuk produce bintang-14, dengan cara yang simple..


12:39 PM

Koleksi gambar spanjang bulan ni..

Gambar2 ni aku cari balik..
pastu save balik lam PNG format dan upload kt sini..
Sepanjang bulan ni lah gambar2 yang aku berjaya buat..

semua ni aku draw ngan Adobe Illustrator..
Antara calon2 nya adalah:

1. Malaysia Flag.. (6t aku wt tutorial untuk yg ni)
Yang ni aku lukis untuk letak kt shirt ge2p..
best gk lukis flag ni..


2. Ge2p logo
sbenarnye diorang da ade logo yg lain..
tapi mase diorang suh wt ni.. diorang xde original copy untuk logo ni..
so, aku design balik.. haha.. jadi diorang cam tpakse guna logo ni..
yes2!

3. Media Player's Play Button (aku try gak wo~)
lepas tapai post ye nye media player play button (blend version)..
aku pun test gk la guna AI .. cam jadi la jugak..
sbb AI mmg khas untuk wt nde2 camni..


4. Cartoon 1 : Setiker
kartoon simple giler.. semua bulat2, ngan bujur2..

5. Cartoon 2: Setingge
try cari care untuk lukis rambut yg bes..
payah gk.. nk kasi detail kt rambut.. uih!

6. Cartoon 3: Setikar
xde idea ni.. dan nk training camne nk lukis mata yg bes..
sbb tu mata dak ni besar smacam je..


7. Cartoon 4 : Shetinar
Sape leh teka aku cube lukis sape ni..
Salah seorang artis baru(kot) indonesia..
Ape name dak ni?


8. BLANK 1 : (blank)
yang ni name ye blank.. sebab mase aku lukis ade beberapa eksiden terjadi..
contohnya:
- tngah syok lukis.. bang! blue screen.. zzz
- "arghh, xbes", so xkan nk save gk kan
- bukak Ai.. pikir2, xde idea. tutup balik
- ngah lukis.. pastu terpikir "perlu ke aku buat ni, tak kot!", zz..